Er was eens….Storytelling

Er was eens….Storytelling

12-2021 | Birgitta van der Linden

Bij de woorden ‘Er was eens…’ denk je meteen aan sprookjes. Sprookjes zijn magische verhalen met een boodschap. De laatste jaren is storytelling steeds hoger op de agenda komen te staan van communicatieprofessionals, marketeers, ondernemers, merken en bedrijven. En guess what: corporate storytelling combineert – net als die sprookjes – de magie van verhalen met een boodschap.

Verhalen hebben een bepaalde kracht: ze creëren betrokkenheid, beleving en zorgen ervoor dat je contact maakt met mensen. Verhalen raken, verleiden, geven zin en betekenis. Ze zorgen voor saamhorigheid en maken abstracte dingen concreet. En….ze zijn gemakkelijk te delen!

Heb je wel eens bij een presentatie gezeten waarvan je achteraf eigenlijk niet meer wist waar het over ging? Grote kans dat er bij deze presentatie een heleboel informatie is gegeven die je niet heeft geraakt. Mensen gaan namelijk niet ‘aan’ op onderzoeksrapporten, rationele argumenten en feiten. We gaan ‘aan’ op verhalen. Verhalen focussen op het ‘waarom’. Waarom ben jij jouw bedrijf begonnen? Dat is best moeilijk om in woorden te gieten. Veel ondernemers kunnen makkelijk antwoord geven op ‘wat’ ze doen en ‘hoe’ ze dat doen, maar het ‘waarom’ is vaak een stuk lastiger.

Volgens de Golden Circle van Simon Sinek is die ‘why’ het allerbelangrijkst om te benoemen. Met die ‘why’ spreek je je doelgroep écht aan en zorg je voor verbinding. Het ‘waarom’ komt binnen in het limbische systeem in de hersenen. Dat systeem hoort bij motivatie, beleving en emotie. Het ‘waarom’ vertelt over je doelstellingen, je drijfveren en waar je in gelooft. Het vertelt meer over wie jij bent en zorgt ervoor dat klanten (en werknemers) op een ander niveau met jou (en je bedrijf) connecten.

Een verhaal met een boodschap, op de juiste manier verteld of geschreven, kan mensen raken en tot actie aanzetten. Denk maar terug aan die sprookjes: die liggen verankerd in je geheugen. Het zijn verhalen die je nu nog steeds na kunt vertellen. Misschien niet letterlijk, maar wel met behoud van de essentie.

Welk magisch verhaal is jou altijd bijgebleven?